Kezdőlap » A Nemzetközi Beruházási Bank nyeresége 8 százalékkal nőtt 2021-ben
Pénzügy

A Nemzetközi Beruházási Bank nyeresége 8 százalékkal nőtt 2021-ben

A Nemzetközi Beruházási Bank az utóbbi évek rekordjának számító, 7,9 millió eurós (2,78 milliárd forint) nettó nyereséget ért el tavaly, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit – tette közzé az NBB 2021-re vonatkozó auditált IFRS pénzügyi kimutatásaiban hétfőn.

Az MTI-nek eljuttatott összefoglaló szerint a növekedés hátterében elsősorban az alaptevékenységekből származó bevétel emelkedése állt. Az év végén a bank eszközállományának összértéke 1,8 milliárd euró volt, ami több mint 10 százalékos növekedés a 2020-ashoz képest. Tavaly folytatódott az NBB tőkésítési programja, az év végén a pénzintézet befizetett tőkéje elérte a 424,8 millió eurót, ami több mint 12 százalékos növekedés 2020 végéhez képest.
    
A tárgyidőszak alatt az NBB nettó hitelportfóliója több mint 16 százalékkal növekedett és elérte az 1,2 milliárd eurót. Így a 2022-es év végére előirányzott stratégia egyik kulcsfontosságú mutatóját egy évvel a tervezett időpont előtt elérték. A treasury részleg stratégiájában az ESG-befektetések voltak a leghangsúlyosabbak; ilyenek például a “zöldkötvények”, a “társadalmilag felelős kötvények” és a “COVID-19 utáni helyreállítást segítő kötvények”. 2021 végén az ESG-portfólió a rögzített kamatozású treasury eszközök összvolumenének 69 százalékát tette ki. A bank 2021-ben összesen 7 kötvénykibocsátást hajtott végre tagállamai különböző devizáiban.
    
Márciusban – története során először – az intézmény negatív kamatlábakkal szerzett hosszú távú finanszírozást; az év során öt egymást követő kibocsátással ismételte meg ezt az eredményt. A hitelminősítők – az S&P Global, a Fitch Ratings és az Orosz Analitikai Hitelminősítő Ügynökség (ACRA) – tavaly megerősítették a bank nemzetközi fejlesztési intézmény státuszát, átlagos “A” hosszú távú minősítéssel.
    
Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatótanácsának elnöke a közleményben felidézte, hogy tavaly februárban felavatták állandó budapesti székhelyüket. Decemberben a pénzintézet tagállamai egyhangú határozatban úgy döntöttek, hogy beemelik a Szerb Köztársaságot az NBB tagállamok körébe – tette hozzá a 2021. év kiemelkedő eseményeit sorolva.

2022. február 7.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS