Kezdőlap » Egy felmérés szerint csökkent azok aránya, akiknek romlott anyagi helyzetük a járvány miatt
Pénzügy

Egy felmérés szerint csökkent azok aránya, akiknek romlott anyagi helyzetük a járvány miatt

Míg tavaly a megkérdezettek 35 százaléka válaszolta, hogy a járvány időszakában romlott az anyagi helyzete, addig az idén ez az arány 27 százalékra csökkent – tájékoztatta az OTP Bank legújabb öngondoskodási felmérése eredményéről csütörtökön az MTI-t.

A megkérdezettek 11 százaléka szerint az elmúlt másfél évben kifejezetten javult az anyagi helyzete – emelték ki a közleményben. Azon háztartásokból, ahol valaki elveszítette a munkáját a járvány alatt, vagy a háztartás valamely kereső tagjának csökkent a fizetése, a válaszadók közel kétharmada nyilatkozott az idén úgy, hogy nagyjából, vagy teljes mértékben visszaállt a háztartásuk korábbi jövedelemszintje. Az ő körükben leginkább a kiadáscsökkentés, és a megtakarítások segítettek átvészelni a nehéz időszakot a válaszok alapján.
    
A magyar lakosság 18 százaléka halmozott fel kisebb-nagyobb megtakarított összegeket annak következtében, hogy a korlátozások miatt kevesebbet tudott utazni, szórakozóhelyre járni vagy épp kulturális programon részt venni. A „kényszermegtakarítók” több mint fele válaszolta, hogy az így összegyűjtött összeget szeretné a következő időszakban befektetni, vagyis lépést szeretne tenni a tudatos öngondoskodás felé. A felmérés szerint a megkérdezettek többsége a korlátozások feloldása után sem kezdett „bosszúköltésbe”, vagyis nem törekedett arra, hogy a kiesett élményeket túlköltéssel kompenzálja.
    
Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint elmondta, hogy a járvány miatt tudatosabbá, óvatosabbá váltak a magyarok: az idén már a megkérdezettek 37 százaléka válaszolta azt, hogy jobban odafigyel a kiadásaira. A pénzintézet felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben az ügyfelek a megspórolt összeget a párnacihában, vagy a folyószámlákon lekötés nélkül tartják, akkor az ki van téve az infláció okozta hatásoknak. Az OTP 2011 óta minden évben elkészíti reprezentatívnak tekinthető felmérését az öngondoskodásról, amelynek keretében a 18-70 éves, bankszámlával rendelkező magyar lakosságot kérdezik. A legfrissebb mintavétel szeptemberben, személyes megkérdezéssel készült.

2021. november 18.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. november
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930