Kezdőlap » Folytatódik az élénkülés az albérletpiacon
Gazdasági hírek

Folytatódik az élénkülés az albérletpiacon

Folytatódik az élénkülés, havi összevetésben a májust is áremelkedéssel zárta az országos albérletpiac a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint, egy hónap alatt 1 százalékkal nőttek az országos átlagos bérleti díjak.

Ez ugyanakkor lassulást jelent áprilishoz képest, amikor 1,3 százalékos volt a drágulás az egy hónappal korábbihoz viszonyítva – mutatott rá az ingatlan.com hétfői közleményében. Budapesten szintén mérséklődött a drágulás üteme, áprilissal összevetve májusban 1,1 százalékkal voltak magasabbak az átlagos bérleti díjak, az egy hónappal korábbi 1,3 százalékos többlettel szemben.
    
Az ingatlanhirdetési portál kiemelte azt is, hogy éves összevetésben még mindig a negatív tartományban van a lakbérindex országosan 2 százalékkal, leginkább a fővárosi bérleti díjak csökkenése miatt. A tavaly június végi 150 ezres budapesti átlagos lakbérszinthez képest most 140 ezer forintos az átlagos albérletár a fővárosban, ami 9 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt – jelezte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közlemény szerint.
    
Az ingatlan.com adatai szerint január és június közepe között a kiadó lakások iránti érdeklődések alapján ötéves rekord született, 2016 óta nem volt a mostanihoz hasonló kereslet. Közben a kínálat is csúcsközelben van. Balogh László szerint az egyetemisták, illetve a kiadó lakások iránt érdeklődők az idei albérletszezonban kivételes helyzetben lesznek a nagy kínálat miatt. Budapesten segíti a kiadó lakást keresőket, hogy a fővárosi piacon a járvány előtti évekkel ellentétben az airbnb-s ingatlanok kínálatot elszívó ereje még nem érezhető, mert a külföldi turisták még nem tértek vissza.
    
A fővárosban a legolcsóbb kerületek közé tartozik a X., a XX., a XXI. és a XXIII., ezeket a városrészeket 120 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte júniusban. A másik véglet a II. és az V. kerület, ahol 180 ezer forint volt az átlagos díj. Az egyetemi városok közül Debrecenben, Győrben és Szegeden 110 ezer, Pécsen pedig 100 ezer forintos áron kínálták kiadásra az ingatlanokat.

2021. június 28.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. június
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930