Kezdőlap » Energiahivatal: jelentős többletek maradtak a gáztárolókban márciusban
Gazdasági hírek

Energiahivatal: jelentős többletek maradtak a gáztárolókban márciusban

Bár a szokásosnál jóval hidegebb volt az idei március, a nyugati országokkal ellentétben a hazai földgáztárolókban március végén is jelentős volt a készlet – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A hatóság jelezte: az európai és a hazai földgázpiacokon jelentős piaci áremelkedést hozott a március, amit elsősorban az elhúzódó hideg időjárás okozott. A korábban nem tapasztalt magasságokba szökő szén-dioxid-kvótaárak visszaszorították a széntüzelésű erőművek villamosenergia termelését és növelték a gázerőművekét. A szén-gáz helyettesítésből eredő gázkereslet növekedése a jövő évre vonatkozó gázárakat is megemelte.
    

A közlemény szerint a szokásosnál hidegebb időjárás miatt a hazai gázfogyasztás is emelkedett, a tavaly márciusinál 8,4 százalékkal volt nagyobb. A lakossági igények mellett a földgáztüzelésű erőművek gázkereslete is sokkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Emiatt emelkedett az importált források és a hazai kitermelés súlya, miközben a kitárolás már lecsengőben volt. Így március végére jelentős készletek maradtak a tárolókban a múlt évi maximális feltöltés után.
    

Ez a magas tárolói készletszint csak néhány régiós országra (Ukrajna, Szlovákia) jellemző, Magyarországtól nyugatra a téli hónapokban elfogytak a tavaly nyáron betárolt készletek. A régiót jellemző bőséges gázkínálat is hozzájárul, hogy a hazai másnapi árak továbbra is alacsonyabbak, mint a nyugat-európai piacokra jellemző tarifák – mutatott rá a MEKH.

2021. május 7.

(MTI)

Tagek

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. május
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31