Kezdőlap » Vissza kell hozni a világpiacra az ukrán, orosz és fehérorosz mezőgazdasági termékeket és műtrágyákat
Gazdasági hírek

Vissza kell hozni a világpiacra az ukrán, orosz és fehérorosz mezőgazdasági termékeket és műtrágyákat

Vissza kell hozni a világpiacra az ukrán, az orosz és a fehérorosz mezőgazdasági termékeket és műtrágyákat, tekintet nélkül az Ukrajnában zajló konfliktusra – jelentette ki csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT), amely az Oroszország indította háborúval kapcsolatban ülésezett.

Guterres úgy vélte, hogy veszélybe került a globális termelésbiztonság, és ennek a helyzetnek “a komoly megoldása az ukrán mezőgazdasági termékek, valamint a az orosz és fehérorosz áruk és műtrágyák visszatérését követeli a világpiacra”. Szerinte ezt a harci cselekmények ellenére meg kell valósítani. 
    

Az ENSZ-főtitkár szót ejtett arról is, hogy megindult a civilek harmadik kimenekítési művelete az orosz csapatok által ostromolt mariupoli Azovsztal üzemből. Közölte, hogy a világszervezet a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) segítségével eddig csaknem ötszáz polgári személyt evakuált a gyárból. Mindemellett nem említett részleteket az új művelettel kapcsolatban, nehogy “aláássa a siker lehetőségét”.
    

Guterres egyben reményét fejezte ki, hogy a további egyeztetések Kijevvel és Moszkvával újabb humanitárius tűzszünetekhez vezetnek majd, lehetőséget nyújtva a civileknek a menekülésre, illetve arra, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a rászorulókhoz.

2022. május 6.

(MTI/Reuters/TASZSZ)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2022. május
hKscpsv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031