Kezdőlap » Spanyolországban 14 éve nem volt ilyen alacsony a nyilvántartott munkanélküliek száma
Gazdasági hírek

Spanyolországban 14 éve nem volt ilyen alacsony a nyilvántartott munkanélküliek száma

Spanyolországban idén áprilisban 3 millió 22 ezerre csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma, amely utoljára 2008 áprilisában volt ilyen alacsony – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium szerdán.

A munkaügyi központok adatai alapján készült jelentés szerint a múlt hónapban 86 ezerrel, 2,8 százalékkal lett kevesebb regisztrált munkanélküli márciushoz képest. A havi beszámolók 26 éves történetében ez a második legjobb eredmény a 2019 áprilisában mért 91 ezres csökkenés után.
    

A munkanélküliség mérséklődésének szempontjából az év negyedik hónapja hagyományosan kedvező szokott lenni a húsvéti ünnepek, szabadságolások, növekvő utazások miatt. A koronavírus-járvány viszont felborította ezt a trendet és 2020-ban rekord mértékben, mintegy 283 ezerrel növelte meg a munkanélküliek számát.
    

A járvány visszaszorulásával idén újból megtarthatták a szokásos húsvéti tömegrendezvényeket, a korlátozások közül csak a betéri maszkviselés kötelezettsége maradt  életben – április 20-án ezt is feloldották -, amely hozzájárult a munkanélküliségi adatok javulásához. Ennek megfelelően a szolgáltatói szektorban csökkent leginkább, 65 ezerrel, 3 százalékkal a munkanélküliek száma áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva. A javulás minden ágazatot és minden tartományt érintett, területi bontásban Andalúziában tapasztalták a legnagyobb, 33 ezres csökkenést.
    

Éves összehasonlításban 888 ezerrel, 22,7 százalékkal lett kisebb a munkanélküliség a dél-európai országban. A spanyol kormány a javulás folytatódására számít, a tavalyi 13,3 százalék után idén 12,8 százalékos munkanélküliségi rátával számol. A munkaügyi minisztérium szerdai jelentésében kitért arra is, hogy a foglalkoztatottak száma áprilisban meghaladta a 20 milliót, valamint javult a foglalkoztatás minősége is, mivel a hónapban aláírt új munkaszerződések 48 százaléka határozatlan időre szól és ez kiemelkedőnek számít.
   

A spanyol parlament februárban munkaügyi reformot fogadott el, amely a határozatlan idejű foglalkoztatást nevezte meg általános gyakorlatnak és meghatározta azt a kevés kivételt, amikor ettől el lehet térni.

2022. május 5.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS