Kezdőlap » Kínában szeptember óta először nőttek az új lakásárak januárban havi szinten
Ingatlan

Kínában szeptember óta először nőttek az új lakásárak januárban havi szinten

Kínában havi szinten szeptember óta először nőttek az új lakásárak januárban, miután ismét megnőtt a kereslet a nagyvárosokban.

A kínai statisztikai hivatal hétfőn azt közölte, hogy az ország hetven legnagyobb városában az új lakások átlagos ára az előző havihoz mérve 0,1 százalékkal emelkedett januárban a decemberi 0,2 százalékos csökkenés után. A vizsgált hetven városból 28-ban nőtt az új lakások ára a decemberi 15 után. Egyebek között Pekingben 1 százalékos, Sanghajban 0,6 százalékos, Sencsenben pedig 0,5 százalékos drágulást jegyeztek fel.
    
Éves szinten a lakásárak növekedése 2,3 százalékra, 2015 decembere óta legkisebb ütemre lassult januárban a decemberi 2,6 százalékról. Egy éve a lakásárak éves szintű növekedése 3,9 százalék volt. Az elmúlt 12 hónapban a legmagasabb emelkedés, 4,9 százalékos tavaly májusban volt. Kínában az ingatlanpiac a gazdaság egyik fontos alappillére. A koronavírus-járvány okozta 2020 első negyedévi megrázkódtatás után gyorsan magához tért, a lakásárak gyors ütemben emelkedtek, amihez hozzájárultak a csökkenő jelzálogkamatok.
    
Szakértők korábban többször arra figyelmeztettek, hogy a lakásárak túl gyorsan nőnek, ami a pénzügyi stabilitást veszélyeztető kockázati tényező lehet, a kormány ezért több intézkedést hozott az új lakások piacának lehűtésére, ennek tudható be a januárban már a nyolcadik hónapja lassuló éves árnövekedés.

2022. február 21.

(MTI/Hszinhua/Reuters)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS