Kezdőlap » Foghíjas a téli turisztikai kínálat
Gazdasági hírek

Foghíjas a téli turisztikai kínálat

Szilveszterre megtelhetnek a magyarok által is kedvelt osztrák, svájci, olasz és francia síparadicsomok külföldi turistákkal, már most sem könnyű az év utolsó napjaira szállást foglalni a népszerű helyekre – közölte Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke a Világgazdasággal.

A gazdasági napilap keddi cikke ismerteti: a hazai utazásszervezők is feszülten várják, hogy milyen járványügyi intézkedéseket jelent be december 12-től Ausztria, hiszen a tét a teljes síszezon. Aligha lehet pótolni a tavaly kiesett forgalmat, de sokan remélik, hogy az idén már sehol nem lesz szükség teljes lezárásra. Az előrejelzést megnehezíti a helyzet képlékenysége, amire példa, hogy a koronavírus néhány napja világszerte ismertté vált omikron-variánsának megjelenése azonnali korlátozó intézkedésekre sarkallta az Európai Uniót is.
    
Molnár Judit elmondta: a magyarországi turisztikai piacra is hat a dél-afrikai légi járatok törlése, illetve korlátozása, hiszen a Dél-Afrikába szervezett szafarikat azonnal törölték az utazási irodák, a hazaérkezőket pedig karanténba küldték. Magyarországról, ha nem is tömegesen, de sokan jártak Dél-Afrikába, ám most újabb egzotikus úti cél esett ki a pandémia miatt amúgy is szűkös kínálatból. Jó néhány éve kedvelt téli úti cél Thaiföld, Indonézia és Bali, ahová továbbra sincs szervezett kiutaztatás, de ilyentájt nagyon sokan hiányolják a palettáról a Szentföldet, illetve az izraeli utazási lehetőségeket, a Holt-tenger környékét is – mondta Molnár Judit. A döntések a világjárvány miatt az utolsó pillanatra tolódtak, ráadásul a last minute kereslet a világ minden pontjáról ugyanazokra a helyekre koncentrálódik.
    
A tavalyinál jobb, de a 2019-es év végi forgalomnál jóval szerényebb év végi kiutazóforgalommal számolnak a szervezőirodák. A szakmai szövetség elnöke szerint az már kimagasló, ha egy vállalkozás eléri a járvány előtti időszak bevételének 30-40 százalékát. Az egyiptomi és a maldív-szigeteki döntés a magyar védettségi igazolványok elfogadásáról éppen ezért a legjobbkor született. Egyiptom árérték arányban remek szállodái, a Vörös-tenger és környékének klímája régóta nagyon vonzó a magyar utazási piacon, amelyen a világkiállítás miatt az idén szinte berobbant a Dubaj iránti kereslet, minden korábbinál többen utaztak Magyarországról az Egyesült Arab Emírségekbe. Most indulnak az első szervezett csoportok az Amerikai Egyesült Államokba, mindenekelőtt New Yorkba, miután a hosszú amerikai piaci szünet után ismét bekerült a kínálatba. Az amerikai utazások iránt hatalmas az érdeklődés, a helyek pillanatok alatt elkeltek. Pedig az utazók egyes térségekben körülbelül 10 százalékos, másutt akár nagyobb arányú drágulással is számolhatnak az olaj árának növekedése, a szolgáltatók áremelései, valamint a forint gyengülése miatt – közölte a szakember.

2021. november 30.

(MTI/Világgazdaság)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS