Kezdőlap » Előtérbe került a robotika a létesítményüzemeltetéssel foglalkozó cégeknél a munkaerőhiány miatt
Ingatlan

Előtérbe került a robotika a létesítményüzemeltetéssel foglalkozó cégeknél a munkaerőhiány miatt

Előtérbe került a robotika a létesítményüzemeltetéssel foglalkozó cégeknél a munkaerőhiány miatt, amely már a koronavírus-járvány megjelenése előtt is sújtotta a szektort – közölte a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) az MTI-vel.

A közlemény szerint a szövetség tagvállalatain keresztül 15 ezer embert foglalkoztat, de további 1000 betöltetlen pozíciót tartanak nyilván Budapesten és az agglomerációban, a legégetőbb munkaerőhiány Nyugat-Magyarországon tapasztalható. Példaként említették, hogy gépészt, gázszerelőt, létesítménygazdálkodási szakembert, energetikust és takarítót is keresnek. Utóbbiról megjegyezték, a robotok, például az automatikus súrológépek és porszívók jó megoldást jelenthetnek a nagy létesítmények takarítására.
    
Közölték, a létesítményüzemeltetés jövő évi díjazásáról decemberben kezdődnek el a tárgyalások a LEO tagvállalatai és az általuk üzemeltetett létesítmények tulajdonosai, bérlői között. A szolgáltatói oldalon 10-20 százalék közti áremelkedésre lehet számítani: a minimálbérrel érintett szakmákban (takarítás, őrzés-védelem, biztonsági szolgálat) közelíti a 20 százalékot, a többinél 10-15 százalék. Mindezt azzal indokolták, hogy a villamos- és gázenergia árának 2-3-szoros növekedése az épületek költségszintjének emelkedését okozza. Az alapanyagárak drasztikus emelkedése pedig a létesítménygazdálkodók által felhasznált eszközök, anyagok, alkatrészek árát is megemeli.
    
Ugyanakkor megjegyezték, a 2021 utolsó negyedévi létesítménygazdálkodási hangulatindex (ami a piac hangulatát, a szereplők várakozásait méri fel és 50 pont jelenti a semleges értéket) erős optimizmust mutat, értéke: 53,06. A létesítménygazdálkodással foglalkozó vállalatvezetők bizakodnak, egyrészt, mert egyelőre elmaradtak a járvány miatti szigorítások, zárások, másrészt, mert 5 százalék feletti gazdasági növekedés várható, ennek hatására pedig emelkedni fog a LEO tagvállalatainak megrendelésállománya is. A LEO tagvállalatainak árbevétele tavaly 298 milliárd forintot ért el, a kezelt terület 15 millió négyzetméter volt.

2021. november 19.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. november
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930