Kezdőlap » Kínában lassult az új lakások áremelkedése októberben
Ingatlan

Kínában lassult az új lakások áremelkedése októberben

Kínában 2015 februárja óta legnagyobb mértékben csökkent az új lakások ára idén októberben havi szinten részben annak a hatására, hogy a kormány intézkedéseket hozott az új lakások piacának a lehűtésére.

A kínai statisztikai hivatal azt közölte, hogy az ország hetven legnagyobb városában az új lakások átlagos ára havi összevetésben 0,2 százalékkal csökkent októberben, a 70 városból több mint 50-ben csökkentek az árak. Éves szinten a lakásárak növekedése 3,4 százalékra lassult októberben a szeptemberi 3,8 százalékot követően. Kínában az ingatlanpiac a gazdaság egyik fontos alappillére. A koronavírus-járvány okozta tavalyi első negyedévi megrázkódtatás után gyorsan magához tért, a lakásárak gyors ütemben emelkedtek, amihez hozzájárultak a csökkenő jelzálogkamatok.
    
Szakértők ugyanakkor már egy ideje arra figyelmeztetnek, hogy a lakásárak túl gyorsan nőnek, ami a pénzügyi stabilitást veszélyeztető kockázati tényező lehet, a kormány ezért már több lépést tett az új lakások piacának lehűtésére, ennek tudható be, hogy októberben már ötödik hónapja lassuló éves árnövekedés.
    
Kína a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban. A tavalyi, 2,3 százalékos GDP-bővülést követően Peking az idei évre 6 százalék feletti növekedést irányozott elő. Kína GDP-növekedése 4,9 százalékra lassult a harmadik negyedévben éves összevetésben, a második negyedévi 7,9 százalékos, és az első negyedévi 18,3 százalék bővülés után. Az első negyedévi kiugró adatot a tavalyi alacsony bázis is segítette, 2020 első negyedévében ugyanis 6,8 százalékkal zsugorodott a gazdaság a koronavírus-járvány miatt, míg 2020 második negyedévében már 3,2 százalékkal nőtt.

2021. november 16.

(MTI/Hszinhua)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS