Kezdőlap » Világgazdaság – Magasabb fordulaton a Dunakeszi Járműjavító
Gazdasági hírek

Világgazdaság – Magasabb fordulaton a Dunakeszi Járműjavító

Gyorsuló ütemben emelkedtek a termelői árak Kínában márciusban a nyersanyagok árának további növekedése miatt, miközben a fogyasztói árak két hónapos visszaesés után ismét emelkedtek.

 A kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 4,4 százalékkal nőttek márciusban. Az áremelkedés mértéke ezzel jelentősen nőtt a februári 1,7 százalékhoz képest. A márciusi adat ráadásul a leglendületesebb növekedést tükrözi 2018 augusztusa óta, és a harmadik hónapja tartó bővülésre utal. Elemzők 3,5 százalékos árnövekedésre számítottak.
    

Havi összevetésben a termelői árak 1,6 százalékkal nőttek februárról márciusra, míg az év első három hónapjában a múlt év azonos időszakához képest 2,1 százalékkal emelkedtek.
    

Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a termelői árak különösen szembetűnő – 20 százalék feletti – emelkedését regisztrálták márciusban a vas- és nemvasfémek olvasztásával és hengerelésével, a vegyi anyagok feldolgozásával, valamint a kőolaj- és földgázkitermeléssel foglalkozó szektorokban.
    

A fogyasztói árindex két hónapon át tartó visszaesést követően márciusban ismét növekedett, méghozzá 0,4 százalékkal, vagyis enyhén a 0,3 százalékos bővülést valószínűsítő elemzői várakozások felett. Februárban még 0,2 százalékos zsugorodást regisztráltak.
    

Havi összevetésben mindazonáltal 0,5 százalékos árcsökkenést figyeltek meg, amit a statisztikai hivatal szakértője a keresletnek az idén februárra eső kínai holdújévi ünnep utáni visszaesésével magyarázott.
    

Az első negyedévet tekintve a fogyasztói árindex nem változott a múlt év  azonos időszakának szintjéhez képest. Kína az idei évre 3 százalék körüli fogyasztói árnövekedést tűzött ki, szemben a tavalyi, 3,5 százalékos céllal.
   

Az élelmiszerek árát illetően éves bázison 0,7 százalékos zsugorodást mértek márciusban, a februárban jelentett 0,2 százalékos visszaesés után. Az élelmiszerek árának jelentős csökkenésében márciusban is nagy szerepet játszott a sertéshús árának markáns – 18,4 százalékos – visszaesése. Ez elsősorban a múlt évi, viszonylag magas bázisadatnak köszönhető, amelyet akkor az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis-járvány idézett elő.
    

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 0,3 százalékkal emelkedett márciusban éves összevetésben. A februári adat nem mutatott változást a tavalyi szinthez képest.
    

Kína a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban. A tavalyi, 2,3 százalékos GDP-bővülést követően Peking idénre 6 százalék feletti növekedést irányozott elő, a gazdaság egészséges fejlődését megcélozva. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindazonáltal kedden 8,4 százalékra javította fel előrejelzését a kínai gazdaság idei növekedését illetően.

2021. április 9.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. április
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930