Kezdőlap » Napelemparkot építenek Arad megyében
Gazdasági hírek

Napelemparkot építenek Arad megyében

Több mint ezer hektáros napelemparkot építenek Arad megyében a magyar-román államhatár szomszédságában, a befektető képviselője szerint a mezőgazdaságban egyáltalán vagy alig hasznosított szántóföldeken.

A tervezett energetikai beruházás kedden tartott aradi társadalmi vitájáról az Agerpres hírügynökség számolt be. Az Arad megyei önkormányzat által szervezett vitán a beruházó és az érintett önkormányzatok képviselői mellett környezetvédelmi szervezetek képviselői is részt vettek.
    

Sorin Buliga, a meg nem nevezett beruházó képviselője elmondta: az épülő napelemparknak döntő hatása lesz Romániai energetikai rendszerére, és nagy mértékben javítja majd Arad megye energiabiztonságát.
 Kijelentette: a beruházás jól illeszkedik a zöld energiát előtérbe helyező európai trendbe. Olyan szántóföldeken alakítják ki a napelemparkot, amelyek mezőgazdasági szempontból alig vagy egyáltalán nem hasznosak.
    

A beruházó képviselője megerősítette: mintegy hétszáz millió eurós beruházással több mint ezer hektáron alakítanák ki a napelemparkot, amely 700 megawatt energia előállítására lesz képes. A beruházás a magyar-román államhatár szomszédságában fekvő Ottlaka (Graniceri) és Nagypél (Pilu) község területein valósul meg.
    

Ottlaka polgármestere, Petru Batranut elmondta: a beruházás munkahelyeket teremtene, és jelentős bevételeket hozna a községnek. A polgármester szerint egy hasonló spanyolországi beruházás tapasztalatai azt mutatják, hogy a napelempark telepítése idején akár 1200 munkahely is létesülhet, a megépült létesítmény üzemeltetését pedig több tucat alkalmazott végezheti. A polgármester korábban azt közölte: nem nevezheti meg a befektetőket, de elmondta, hogy két szélerőműparkkal is rendelkeznek.
    

Az Agerpres meg nem nevezett önkormányzati forrásokra hivatkozva közölte, hogy egy környezetvédő szervezet írásban kifogásolta a napelempark létesítését, arra hivatkozva, hogy a területen jelentős az ürgepopuláció. Ez a kifogás azonban a keddi társadalmi vita során nem került el.
    

Arad megye önkormányzata február elején jelentette be, hogy társadalmi vitát szervez Ottlaka és Nagypél községek érintett területei területrendezési tervének kidolgozására. A területrendezési terv elkészítése előfeltétele az építési engedély kibocsátásának. A megyei tanács tájékoztatása szerint a magánbefektető 1079,37 hektáron létesítene napelemparkot a területen.

2021. február 24.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. február
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728