Kezdőlap » Jegesmedvék miatt hiúsulhat meg az olajkitermelés az alaszkai vadonban
Gazdasági hírek

Jegesmedvék miatt hiúsulhat meg az olajkitermelés az alaszkai vadonban

Kudarcba fulladtak a tervek az alaszkai sarkvidéki nemzeti parkban (ANWR) lévő kőolajmezők feltárására a jegesmedvék védelmének hiánya miatt – jelentette be az amerikai belügyi tárca.

Melissa Schwartz szóvivő közleménye szerint az olajmezők feltárásához szükséges szeizmikus mérések engedélyezését kérő Kaktovik Inupiat helyi vállalat nem végezte el a február 13-i határidőre a térségben lévő jegesmedvebarlangok azonosítását.
   

A jegesmedvebarlangok helyének meghatározására szükség lett volna ahhoz, hogy az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat engedélyt adhasson a szeizmikus mérésekre a jegesmedvék közelében.
    

A vállalat mintegy 140 ezer hektárnyi területen tervezett méréseket végezni a nemzeti park part menti térségében, a határidő elmulasztása azonban szerződésszegésnek számít.
    

A Trump-adminisztráció január elején nyitotta meg Alaszka egy részét, köztük az ANWR nemzeti park egyes térségeit az olajkitermelők előtt.
    

A 78 ezer négyzetkilométeren elterülő vadrezervátum kulcsfontosságú élőhely számos állat, köztük a jegesmedve számára, amelynek vemhes nőstényei a térségben alakítanak ki hóba és jégbe vájt odukat maguknak a téli hónapokban, hogy azokban hozzák világra kicsinyeiket. A hőmérséklet emelkedésével és a tengeri jég vékonyodásával a ragadozók a szárazföldön, elsősorban a vadrezervátum part menti síkságán alakítják ki barlangjaikat.
    

A kiadott kőolaj- és földgázkitermelési jogok tíz évig érvényesek.
    

Becslések szerint nagyjából 11 milliárd hordónyi olajat rejthet a vadrezervátum, utak és egyéb infrastruktúra híján azonban rendkívüli költségekkel jár a kitermelés egy ilyen területen. Számos nagy amerikai bank jelezte, hogy nem fogja támogatni a kitermelést a térségben.
    

A január 20-án beiktatott új amerikai elnök, Joseph Biden és belügyminiszter-jelöltje, Deb Haaland ellenzi a kőolajkitermelést a nemzeti parkban.

2021. február 23.

(MTI)

Tagek

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. február
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728