Kezdőlap » Iráni atomprogram – Grossi: a NAÜ szakértői folytathatják a szükséges ellenőrzéseket
Gazdasági hírek

Iráni atomprogram – Grossi: a NAÜ szakértői folytathatják a szükséges ellenőrzéseket

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői folytathatják a szükséges ellenőrzéseket az iráni nukleáris létesítményekben – közölte Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója vasárnap este Bécsben.

 Mint mondta, erről született ideiglenes technikai megállapodás az iráni hatóságokkal a nap folyamán Teheránban tett látogatása során. Grossi elmondta, hogy az egyezség egyelőre három hónapra szól. Reményét fejezte ki, hogy addig majd sikerül egy átfogó megállapodásra jutni Iránnal.
    

Hangsúlyozta, hogy a mostani megállapodás segít ellensúlyozni, hogy Irán mérsékelni szándékozik február 23-tól az együttműködését a szervezettel. „Olyasmiről állapodtunk meg, ami megvalósítható, segít áthidalni a szakadékot és egyelőre megmenti a helyzetet” – húzta alá Grossi.
    

A NAÜ főigazgatója elmondta, hogy a szervezet Iránban lévő szakértőinek száma nem fog változni, de kevesebb hozzáférést fognak kapni a létesítményekhez és nem lesznek majd váratlan ellenőrzések sem.
    

Úgy fogalmazott, hogy lesznek dolgok, amikre a jövőben már nem lesz lehetőségük. Az AP amerikai hírügynökség ezzel kapcsolatban felidézte Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter vasárnapi bejelentését, miszerint a továbbiakban nem fogják megosztani a NAÜ kamerái által a nukleáris létesítményekben rögzített felvételeket. Az iráni tárcavezető szerint ezekhez akkor biztosítanak ismét hozzáférést, ha az Egyesült Államok feloldotta a szankciókat.
    

A NAÜ korábbi tájékoztatása szerint a szervezet felvételek százezreit gyűjti és elemzi naponta megfigyelőkameráival, amelyek élőben közvetítik az egyes létesítményekben zajló tevékenységeket.
    

A NAÜ főigazgatója közölte azt is, hogy az együttműködés mérsékléséről szóló iráni törvényt alkalmazni fogják és ezzel felfüggesztik a 2015-ös hathatalmi nukleáris megállapodás kiegészítő jegyzőkönyvét. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy a NAÜ ellenőrei bármilyen iráni létesítményt vizsgálhassanak, amelyet szükségesnek tartanak megnézni. A dpa német hírügynökség szerint e nélkül a nukleáris megállapodásból nem sok marad.
    

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója vasárnap a CBS hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Joe Biden elnök kész visszatérni a tárgyalóasztalhoz és megvitatni az iráni atomprogram szigorúbb korlátozását. Hangsúlyozta, hogy most Irán térfelén pattog a labda.
    

Zaríf egyébként vasárnap ismét elutasította egy az Európai Unió által tervezett találkozót az Egyesült Államokkal a szankciók előzetes feloldása nélkül.
    

Az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége idején, 2018 májusában egyoldalúan kilépett az úgynevezett atomalkuból és szankciókkal sújtotta Teheránt.

2021. február 21.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. február
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728