Kezdőlap » Helyreállhat Kínában a sertéstermelés a jövő év első felére
Gazdasági hírek

Helyreállhat Kínában a sertéstermelés a jövő év első felére

Helyreállhat Kínában az elmúlt két év során akadozó sertéstermelés a jövő év első felére a kínai mezőgazdasági minisztérium szerint – adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség kedden.

A kínai konyha fontos alapanyagának számító disznóhús ára az elmúlt közel két évben elsősorban az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis járvány miatt az egekbe szökött, jelentősen felfelé húzva ezzel a teljes fogyasztói árindexet.
    
November végére azonban – derül ki a minisztérium keddi közléséből, – az élő disznók és malacok állománya meghaladta a problémamentes években tapasztalt szintek 90 százalékát. Az újévre, valamint a jövőre február elejére eső, kínai tavaszünnep idejére a sertéshús-ellátás további harminc százalékos emelkedését várják éves összevetésben. A Kína legjelentősebb ünnepének számító tavaszünnepkor, más néven holdújévkor az idén a központi fagyasztott sertéshúskészletből bocsátottak piacra a megfelelő ellátás biztosítása érdekében. Az év során a disznóhús behozatalát is növelték, ám a fagyasztott élelmiszerek importja több alkalommal problémába ütközött, ugyanis a járvány sújtotta területekről érkező mélyhűtött áruk csomagolásán több alkalommal találtak koronavírust Kínában. November elején egy kikötői rakodómunkás fertőződött meg az észak-kínai Tiencsinben, miután Németországból származó fagyasztott sertéshústermék kirakodásában vett részt.
    
Kína különböző lépéseket tett a sertéshús-ellátás javítására: a termelés visszaállítását, a sertésfarmok bővítését, valamint az afrikai sertéspestis terjedésének megelőzését célzó intézkedéseket vezetett be. Egyebek mellett hitel- és egyéb típusú pénzügyi támogatást nyújtottak a disznóhús termelésében élen járó országrészeknek. Az intézkedéseknek köszönhetően a disznóhús ára szeptember óta folyamatosan mérséklődik – novemberben 12,5 százalékkal volt alacsonyabb a 2019 azonos időszakinál. A minisztérium közlése szerint októberben a vágósertés-állomány 26,9 százalékkal, a tenyészkocáké pedig 31,5 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

2020. december 15.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2020. december
hKscpsv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031